Stiefouderschap

Stiefouder/plusouder/bonusouder….. opeens zit je in een rol die je uit liefde voor je nieuwe partner met kinderen hebt gekozen.

In het begin zijn de meeste kinderen blij voor hun ouder die een nieuwe partner heeft en blij met jou. Maar zodra je als stiefouder deel uitmaakt van het nieuwe gezinsleven kunnen er irritaties, verwijderingen of vragen ontstaan. Vragen zoals:

  • Wat zijn de valkuilen van stiefouders.
  • Hoe bouw je een band op met je stiefkinderen.
  • Wat zijn de do’s en don’ts.
  • Hoe ga je om met de achtergrond van verlies in je nieuwe gezin.
  • Wat kun je verwachten als je onvoorbereid een nieuw gezin start.

Het vraagt tijd, inzicht en heldere afspraken om het goed te doen. Een succes maken van een samengesteld gezin is een behoorlijke opgave. Dat blijkt uit de cijfers: 60% gaat weer uit elkaar (Ed Spruijt 2012).

Eén van de kenmerken van een samengesteld gezin is dat de stiefouder het gezin iets extra’s brengt. Vandaar de naam plusouder/bonusouder. De biologische ouder is echter verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen. Als stiefouder heb je een ondersteunende positie en ben je mee-opvoeder. Wat wil jij toevoegen?

Een ander kenmerk is dat kinderen niet kunnen hechten aan een stiefouder als ze nog rouwen om de scheiding. Bij veel stiefouders is de balans van geven en nemen uit verhouding. ‘Je bent mijn moeder niet!’ is dan een veel gehoorde uitspraak van stiefkinderen. Hoe kun jij daarmee omgaan?

Wil jij je voorbereiden op je nieuwe gezin of wonen jullie al samen en wil je dat het slaagt?

Neem dan contact op voor een afspraak!